Temel Makrobesinler İyi Sağlık İçin Başlangıç ​​Rehberi

Temel Makrobesinler 101: Huzur İçin Yeni Başlayanlar Rehberi Makro besinler, vücudunuzun muntazam emek vermesi için büyük miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratlar, protein ve yağ ihtiva eder. Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyveler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Protein, dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve fasulye şeklinde yiyeceklerde bulunur. Yağ da vücudunuz için gereklidir. Enerji sağlar, vitaminleri emmenize destek verir ve vücudunuzu izole eder. Tereyağı, yağlar ve kuruyemişler şeklinde yiyeceklerde bulunur. Vücudunuzun makro besinlere ayrıca vitaminlere, minerallere ve suya da ihtiyacı vardır. Vitaminler ve mineraller mikro besinlerdir, şu demek oluyor ki bunlara daha azca oranda ihtiyacınız vardır. Su hayat için eğer olmazsa olmazdır. Bütün temel gıdaları içeren sıhhatli bir rejim yiyecek genel huzur için önemlidir. Sıhhatli bir rejim sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir. Her Makrobesin Öğesinden Ne Kadar Almalısınız? Makrobesinlerin tavsiye […]

Temel Makrobesinler İyi Sağlık İçin Başlangıç ​​Rehberi

Temel Makrobesinler 101: Refah İçin Yeni Başlayanlar Rehberi

Temel Makrobesinler 101: Huzur İçin Yeni Başlayanlar Rehberi

Makro besinler, vücudunuzun muntazam emek vermesi için büyük miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratlar, protein ve yağ ihtiva eder.

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyveler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar.

Protein, dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve fasulye şeklinde yiyeceklerde bulunur.

Yağ da vücudunuz için gereklidir. Enerji sağlar, vitaminleri emmenize destek verir ve vücudunuzu izole eder. Tereyağı, yağlar ve kuruyemişler şeklinde yiyeceklerde bulunur.

Vücudunuzun makro besinlere ayrıca vitaminlere, minerallere ve suya da ihtiyacı vardır. Vitaminler ve mineraller mikro besinlerdir, şu demek oluyor ki bunlara daha azca oranda ihtiyacınız vardır. Su hayat için eğer olmazsa olmazdır.

Bütün temel gıdaları içeren sıhhatli bir rejim yiyecek genel huzur için önemlidir. Sıhhatli bir rejim sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.

Her Makrobesin Öğesinden Ne Kadar Almalısınız?

Makrobesinlerin tavsiye edilen günlük alımı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Aşağıdaki tablo, her bir makrobesin maddesinden her gün ne kadar tüketmeniz gerektiğine dair genel bir rehber sağlar:

Makro gıda Tavsiye edilen Günlük Alım Miktarı
Karbonhidratlar Toplam kalorinin %45-65’i
Protein Toplam kalorinin %10-35’i
Yağ Toplam kalorinin %20-35’i

Bunların yalnızca genel yönergeler bulunduğunu unutmamak önemlidir. Bireysel ihtiyaçlarınız, hususi koşullarınıza bağlı olarak değişebilir. Her bir makro besinden ne kadar tüketmeniz gerektiğinden güvenli değilseniz, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.

Makrobesinler ve Kg Kaybı

Makro besinler zayıflamada mühim bir rol oynar. Bütün temel gıdaları içeren sıhhatli bir rejim uyguladığınızda, kendinizi daha tok ve doygunluk olmuş hissetme olasılığınız artar ve bu da aşırı yemekten kaçınmanıza destek olabilir. Ek olarak, protein şeklinde birtakım makro besinler yağ yakmanıza ve kas yapmanıza destek olabilir.

Zayıflamaya çalışıyorsanız, bütün temel gıdaları kafi oranda tükettiğinizden güvenli olmanız önemlidir. Sadece, zayıflama hedeflerinize ulaşmak için makro gıda alımınızı ayarlamanız gerekebilir. Sözgelişi, süratli bir halde zayıflamaya çalışıyorsanız, karbonhidrat alımınızı azaltmak ve protein alımınızı çoğaltmak isteyebilirsiniz.

Zayıflama hikayesinde her insana uyan tek bir yaklaşım olmadığını belirtmek önemlidir. Bir birey için işe yarayan bir şey, bir başkası için işe yaramayabilir. Zayıflamaya çalışıyorsanız, sürdürülebilir ve sizin için işe yarayan bir yaklaşım bulmanız önemlidir.

Kafi Makrobesin Almak İçin İpuçları

İşte her bir makro besinden kafi oranda alabilmeniz için birkaç ipucu:

  • Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı mamüller tüketin.
  • Yiyecek ve ara öğünlerinizde yağsız protein kaynaklarına yer verin.
  • Zeytinyağı, avokado hasım, kuruyemiş şeklinde sıhhatli yağları tercih edin.
  • İşlenmiş gıdaların ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayın.

Bu ipuçlarını takip ederek vücudunuzun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu bütün temel gıdaları kafi oranda aldığınızdan güvenli olabilirsiniz.

Lütfen Okuyun  Beslenmeye Dalın Sağlıklı Kalmak İçin İhtiyacınız Olan Temel Besinlere Bir Kılavuz

Sıkça Sorulan Sorular

S: Üç ana makro gıda nelerdir?

Makro gıda Özellikler
Karbonhidratlar
  • Enerji sağlar
  • Vücudun glikojen depolarını oluşturur
  • Kan şekeri seviyelerini düzenlemeye destek verir
Protein
  • Dokuları oluşturur ve onarır
  • Enzim ve hormon üretir
  • Sıvı dengesini korur
Yağ
  • Enerji sağlar
  • Vitaminleri emer
  • Organları ve dokuları korur
Vitaminler
  • Muhtelif bedensel işlevler için gereklidir
  • Vücut tarafınca üretilemez
  • Besinlerden elde edilmesi icap eder
Mineraller
  • Muhtelif bedensel işlevler için gereklidir
  • Vücut tarafınca üretilemez
  • Besinlerden elde edilmesi icap eder

Temel Makrobesinler 101: Refah İçin Yeni Başlayanlar Rehberi

II. Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç, meyve ve sebze şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Karbonhidratlar glikoza parçalanır ve hemen sonra vücudun hücreleri tarafınca enerji için kullanılır.

İki tür karbonhidrat vardır: sıradan ve kompleks. Sıradan karbonhidratlar hızla parçalanır ve süratli bir enerji patlaması sağlar. Kompleks karbonhidratlar daha yavaş parçalanır ve daha uzun soluklu bir enerji deposu sağlar.

Tavsiye edilen günlük karbonhidrat alımı toplam kalorinin %45-65’idir. Günde 2.000 kalori tüketen bir birey için bu, karbonhidratlardan 900 ila 1.300 kalori içinde olacaktır.

Karbonhidratlar sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır, sadece sıradan karbonhidratlar yerine karmaşık karbonhidratları kura çekmek önemlidir. Karmaşa karbonhidratlar tam tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bulunur. Sıradan karbonhidratlar şekerli yemek ve içeceklerde bulunur.

Fazlaca fazla sıradan karbonhidrat tüketmek kg alımına ve öteki esenlik problemlerine yol açabilir. Fazlaca azca karbonhidrat tüketmek de bitkinlik ve sinirlilik şeklinde esenlik problemlerine yol açabilir.

Bol bol meyve, sebze ve tam tahıl içeren dengeli bir rejim yiyecek önemlidir. Bu, ihtiyacınız olan gıdaları almanıza ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olacaktır.

III. Protein

Protein, vücudunuzun hücreleri, dokuları ve organları için yapı taşları elde eden temel bir besindir. Ek olarak metabolizma, kas büyümesi ve onarımı ve bağışıklık fonksiyonu şeklinde birçok mühim vücut fonksiyonunda da yer alır.

Protein, et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, fasulye, baklagiller ve kuruyemişler dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. Yetişkinler için tavsiye edilen günlük protein alımı, vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır.

Protein yediğinizde, vücudunuz onu amino asitlere ayırır ve bunlar hemen sonra yeni proteinler kurmak yahut hasarlı proteinleri onarmak için kullanılır. Birtakım amino asitler esastır, şu demek oluyor ki vücudunuz bu tarz şeyleri kendi başına üretemez ve bu tarz şeyleri rejiminizden almanız icap eder.

Protein sıhhatli beslenmenin mühim bir parçasıdır, sadece kalp hastalığı ve kanser riskini artırdığı malum işlenmiş et ve kırmızı et tüketimini sınırlamak da önemlidir.

IV. Yağ

Yağ, enerji ve temel yağ asitleri elde eden bir makro besindir. Ek olarak hücre yapısı, hormon üretimi ve vitamin emilimi için de önemlidir. İki tür yağ vardır: doymuş ve doymamış. Doymuş yağ, et, süt ürünleri ve yumurta şeklinde hayvansal ürünlerde bulunur. Doymamış yağ, bitkisel yağlarda, kuruyemişlerde ve tohumlarda bulunur.

Tavsiye edilen günlük yağ alımı toplam kalorinin %20-35’idir. Sadece tükettiğiniz yağın türü toplam miktardan daha önemlidir. Doymamış yağlar doymuş yağlardan daha sağlıklıdır ve yağ alımınızın çoğunluğunu oluşturmalıdır.

Lütfen Okuyun  Besin Bağlantısı Optimum Sağlık İçin Bir Kılavuz

Yağ, sıhhatli bir diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır, sadece onu ölçülü tüketmek önemlidir. Fazlaca fazla yağ tüketmek kg alımına, kalp hastalığına ve öteki esenlik problemlerine yol açabilir.

Temel Makrobesinler 101: Refah İçin Yeni Başlayanlar Rehberi

V. Vitaminler

Vitaminler, vücudun kendi haline üretemediği temel besinlerdir. İki gruba ayrılırlar: suda çözünen vitaminler ve yağda çözünen vitaminler.

Suda çözünen vitaminler içinde C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ve B12 vitamini bulunur. Bu vitaminler vücutta büyük miktarlarda depolanmaz, bu yüzden tertipli olarak tüketilmeleri icap eder.

Yağda eriyen vitaminler içinde A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Bu vitaminler vücutta daha uzun vakit depolanabildiği için sık sık tüketilmeleri gerekmez.

Vitaminler, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve hücre büyümesi şeklinde muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Herhangi bir vitaminin eksikliği muhtelif esenlik problemlerine yol açabilir.

Vitaminlerin tavsiye edilen günlük alımı yaşa, cinsiyete ve öteki faktörlere bağlı olarak değişmiş olur. Muhtelif meyve, sebze ve tam tahılları içeren sıhhatli bir rejim, vücuda gereksinim duyduğu vitaminleri sağlayabilir.

Vitamin alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Kafi vitamin alıp almadığınızı belirlemenize destek olabilir ve gerekirse takviyeler önerebilir.

Temel Makrobesinler 101: Refah İçin Yeni Başlayanlar Rehberi

VI. Su

Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığımızın %60’ından fazlasını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak şeklinde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar.

Her gün gereksinim duyduğunuz su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve iklim şeklinde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.

Su, meyve, sebze ve çorba şeklinde birçok yiyecekte de bulunur. Mütevazi su içmekte zorlanıyorsanız, meyve yahut salatalık dilimleriyle yahut su filtresi kullanarak ona lezzet katmayı deneyebilirsiniz.

İyi sağlığı korumak için kafi su içmek esastır. Kafi su içmiyorsanız, susuzluk, bitkinlik, kabızlık ve baş ağrısı şeklinde semptomlar yaşayabilirsiniz.

Temel Makrobesinler 101: Refah İçin Yeni Başlayanlar Rehberi

VII. Su

Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığımızın ortalama %60’ını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak şeklinde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar.

Susuz kalmamak için her gün bolca su içmemiz icap eder. İhtiyaç duyduğumuz su miktarı yaşımız, aktivite seviyemiz ve iklim şeklinde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmeliyiz.

Su hem de meyve, sebze ve çorba şeklinde pek oldukça besinde de bulunmaktadır.

Kafi su içmek genel sağlığımız için önemlidir. Ruh halimizi, enerji seviyemizi ve konsantrasyonumuzu iyileştirmeye destek olabilir. Ek olarak susuzluğu, kabızlığı ve böbrek taşlarını önlemeye destek olabilir.

Her gün ne kadar su içmeniz gerektiğinden güvenli değilseniz doktorunuzla görüşün.

VIII. Kalori

Kaloriler, yiyeceklerin enerji içinde ne olduğunun bir ölçüsüdür. Her gün gereksinim duyduğunuz kalori miktarı, yaşınıza, cinsiyetinize, aktivite seviyenize ve öteki faktörlere bağlıdır. Her gün gereksinim duyduğunuz kalori miktarını bir kalori hesaplayıcısı kullanarak bulabilirsiniz.

Lütfen Okuyun  Suyla Canlanma Vücudunuzu İçten Dışa Besleme Rehberi

Kaloriler, vücudunuzun emek vermesi için gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için önemlidir. Sadece, bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler içeren dengeli bir rejim yiyecek önemlidir. Fazlaca fazla kalori yahut oldukça azca kalori yiyecek esenlik problemlerine yol açabilir.

Zayıflamaya çalışıyorsanız, her gün yediğiniz kalori miktarını azaltmanız gerekebilir. Sadece, bunu dengeli bir rejim uygulayarak ve tertipli egzersiz yaparak sıhhatli bir halde yapmak önemlidir.

Kaloriler bütün yiyeceklerde bulunur, sadece birtakım yiyecekler öbürlerinden daha çok kaloriye haizdir. Yağ ve şeker payı yüksek yiyecekler çoğu zaman yağ ve şeker payı düşük yemeklerden daha çok kaloriye haizdir.

Her gün yediğiniz kalori miktarının bilincinde olmak önemlidir. Bunu, besin etiketlerini okuyarak ve besin alımınızı takip ederek yapabilirsiniz.

Kalori alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise doktorunuzla yahut diyetisyeninizle görüşün.

IX. Alım

Makrobesinlerin tavsiye edilen günlük alımı (RDI), yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Aşağıdaki tablo yetişkinler için RDI’lar için genel bir rehber sağlar:

Makro gıda RDI (g/gün)
Karbonhidratlar 45-65
Protein 46-56
Yağ 20-35

Bunların yalnızca kılavuzlar bulunduğunu ve bireysel ihtiyacınız olan şeylerin değişebileceğini unutmamak önemlidir. Her bir makro gıda maddesinden ne kadarına ihtiyacınız olduğu için güvenli değilseniz, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.

Makro besinler için RDI’lara ayrıca, vitaminler ve mineraller şeklinde kafi mikro gıda aldığınızdan güvenli olmak da önemlidir. Mikro besinler muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir ve vücut tarafınca kendi başlarına üretilemezler. Bu yüzden, bu tarz şeyleri rejiminizden almanız önemlidir.

Aşağıdaki tabloda temel mikro besinlerin sıralaması ve bunların tavsiye edilen günlük alım miktarları yer verilmiştir:

S1: Makrobesinler nedir?

Makro gıda, vücudun büyük miktarlarda gereksinim duyduğu besindir. Üç makro gıda karbonhidratlar, protein ve yağdır.

S2: Makrobesinlerin işlevleri nedir?

Karbonhidratlar vücuda enerji sağlar, protein dokuları oluşturur ve onarır, yağlar ise enerji sağlar ve yağda eriyen vitaminleri depolar.

S3: Her gün hangi makro gıda öğelerinden ne kadar yemem gerekiyor?

Makrobesinlerin tavsiye edilen günlük alımı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Sadece, genel bir kaide olarak kalorilerinizin %45-65’ini karbonhidratlardan, %10-35’ini proteinden ve %20-35’ini yağdan tüketmeniz icap eder.























Mikro gıda RDI (mg/gün)
A vitamini 700
C vitamini 90
D vitamini 600
E vitamini 15
K vitamini 120
Tiamin 1.2
Riboflavin 1.3
Niacin 16
Pantotenik asit 5
B6 vitamini 1.7
Folat 400
B12 vitamini 2.4
Biyotin 30
Kolin 550
Ütü 8
Magnezyum 400
Fosfor 700
Kalsiyum 1.000
Sodyum 2.300
Potasyum 4.700
Klorür 2.300
İyot 150
Çinko 11
Selenyum 55

Barış Tolon, sağlık ve yaşam kalitesi üzerine derin bir tutkuya sahip bir yazardır. Uzun yıllardır alternatif tıp, doğal tedavi yöntemleri ve sağlıklı yaşam konularında araştırmalar yapmakta ve edindiği bilgileri Sifalibilgi.com üzerinden paylaşmaktadır. Barış, aynı zamanda bireylerin günlük yaşamlarında sağlıklı alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayarak, hem teorik hem de pratik çözümler sunmaktadır.

  • Toplam 151 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Ek Yükseltme Sağlığınızı Yeni Yüksekliklere Taşıyın

İçindekilerII. Beklenmeyen Cevap Biçiminin SebepleriIII. Beklenmeyen Cevap Biçimi Iyi mi DüzeltilirIV. Beklenmeyen Cevap Biçimini Iyi mi ÖnleyebilirsinizV. Yaygın Beklenmeyen Cevap Biçimi Hataları6. VII. Beklenmeyen Cevap Biçimi hakkındaki SSSIX. Eyleme Davet II. Beklenmeyen Cevap Biçiminin Sebepleri III. Beklenmeyen Cevap Biçimi Iyi mi Düzeltilir IV. Beklenmeyen Cevap Biçimini Iyi mi Önleyebilirsiniz V. Yaygın Beklenmeyen Cevap Biçimi Hataları VI. Beklenmeyen Cevap Biçimi Hatalarıyla Iyi mi Başa Çıkılır VII. Beklenmeyen Cevap Biçimi hakkındaki SSS VIII. IX. Eyleme Davet X. Kaynaklar Antet Yanıt Yükseklik Bir şeyi daha üst bir seviyeye çıkarma eylemi. Sıhhat İyi ve hastalıktan uzak olma hali. Takviyeler Düzgüsel rejime ayrıca alınan ve extra gıda maddesi sağlamak amacıyla kullanılan madde. Sıhhat Sıhhatli ve sevinçli olma durumu. Huzur Sevinçli, sıhhatli ve müreffeh olma durumu. II. Beklenmeyen Cevap Biçiminin Sebepleri Beklenmeyen cevap biçimi hatalarının bir takım ihtimaller içinde sebebi vardır. Bunlar şunları ihtiva eder: İstek muntazam bir halde biçimlendirilmemiş. Sunucu, istenen formatı işleyecek biçimde yapılandırılmamış. […]

Performans Plakaları Vücudunuzu En Üst Düzey Performans İçin Besler

İçindekilerII. Spor Beslenmesinin TemelleriIII. Değişik Sporcular İçin Spor BeslenmesiIV. Değişik Sporlar İçin Spor BeslenmesiSpor Beslenmesi İpuçları ve Püf NoktalarıVI. Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Spor Beslenmesi HatalarıVII. Sporcu Beslenme TakviyeleriSpor Beslenmesi ve Sıvı TüketimiIX. Spor Beslenmesi ve İyileşme II. Spor Beslenmesinin Temelleri III. Değişik Sporcular İçin Spor Beslenmesi IV. Değişik Sporlar İçin Spor Beslenmesi V. Spor Beslenmesi İpuçları ve Püf Noktaları VI. Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Spor Beslenmesi Hataları VII. Sporcu Beslenme Takviyeleri VIII. Spor Beslenmesi ve Sıvı Tüketimi IX. Spor Beslenmesi ve İyileşme Tipik Problemler Spor Beslenmesi Performans Sporcular için sıhhatli beslenme Vücudunuza antrenman ve müsabaka için yakıt sağlayın Yaralanmalardan kurtulmak Gelişmiş atletik performans Faydalanma riskinin azalması Yaralanmalardan daha süratli iyileşme Beslenme Spor Performansı Doğru oranda karbonhidrat, protein ve yağ almak Doğru biçimde nemlendirme Doğru gıdaları doğru zamanda yiyecek Artan güç ve qüç Gelişmiş dayanıklılık Daha süratli reaksiyon süresi Spor Performansı Atletik Performans Antrenman ve yarışmada gelişmiş performans Faydalanma riskinin azalması Yaralanmalardan […]

Genlerden Yeşilliklere Besin Zengini Bir Yolculuk

İçindekilerII. Beslenme Biyokimyasının ÖnemiIII. Besinlerin Vücuttaki GöreviIV. Besinler Vücut Tarafınca Iyi mi Emilir ve KullanılırV. Beslenme Eksiklikleri ve FazlalıklarıVI. Hastalıklarda Beslenme BiyokimyasıVII. Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme BiyokimyasıÇocukluk ve Ergenlikte Beslenme BiyokimyasıIX. Yaşlı Yetişkinlerde Beslenme Biyokimyası Beslenme biyokimyası, besinlerin sağlığı ve refahı desteklemek için vücudumuzla iyi mi etkileşime girdiğinin incelenmesidir. Besinlerin emilimi, taşınması, metabolizması ve atılımı dahil olmak suretiyle fazlaca muhtelif mevzuları kapsayan kompleks bir alandır. Beslenme biyokimyasının önemi çoğunlukla göz ardı edilir, sadece sıhhatli bir vücudu korumak için eğer olmazsa olmazdır. Besinler, hücrelerimizin muntazam emek vermesi için eğer olmazsa olmazdır ve gelişme, büyüme ve üreme benzer biçimde muhtelif vücut süreçlerinde rol oynarlar. Besinlerin vücuttaki görevi iki ana kategoriye ayrılabilir: makro besinler ve mikro besinler. Makro besinler, büyük miktarlarda gereksinim duyduğumuz besinlerdir ve karbonhidratlar, proteinler ve yağlar ihtiva eder. Mikro besinler, daha minik miktarlarda gereksinim duyduğumuz besinlerdir ve vitaminler, mineraller ve yapıt elementler ihtiva eder. Besinlerin vücut tarafınca iyi mi […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele