Sera bahçeleri, gelişme sezonunuzu uzatmanın ve soğuk iklimlerde bile muhtelif bitkiler yetiştirmenin mükemmel bir yoludur. Yükseltilmiş bahçeler, yükseltilmiş bir platform üstüne inşa edilen bir tür sera bahçesidir. Bu, bitkileri güneş ışığına daha yakın yetiştirmenize ve hava sirkülasyonunu iyileştirmenize imkan tanır, bu da bitkilerinizin sağlığını ve üretkenliğini iyileştirmeye destek olabilir.
Yükseltilmiş bahçelerin birçok değişik türü vardır, bundan dolayı ihtiyaçlarınıza ve bütçenize müsait olanı seçebilirsiniz. Birtakım popüler yükseltilmiş bahçe türleri şunlardır:
- Ahşap yükseltilmiş yataklar
- Beton yükseltilmiş yataklar
- Metal yükseltilmiş yataklar
- Plastik yükseltilmiş yataklar
Yükseltilmiş bir bahçe seçerken, alanınızın büyüklüğünü, kullanacağınız malzemelerin ağırlığını ve yetiştirmeyi planladığınız nebat çeşidini dikkate almanız önemlidir.
Yükseltilmiş bir bahçe inşa etmek birkaç saat içerisinde tamamlanabilen nispeten sıradan bir projedir. İşte dahil olan adımlar:
- Yüksekteki bahçeniz için bolca güneş alan bir yer seçin.
- Yükseltilmiş bahçeniz için ahşap, beton, metal ya da plastik kullanarak bir çerçeve oluşturun.
- Yabani otların ve zararlıların büyümesini önlemek için yükseltilmiş bahçenizin iç kısmını peyzaj kumaşı ya da plastik örtü ile kaplayın.
- Yükseltilmiş bahçenizi toprakla doldurun ve dilediğiniz bitkileri dikin.
Yükseltilmiş bahçeler evinize güzellik ve işlevsellik katmanın mükemmel bir yoludur. Ek olarak, soğuk iklimlerde bile muhtelif bitkiler yetiştirmenin mükemmel bir yoludur.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Sera | Kontrollü bir ortamda nebat yetiştirmek için kullanılan, cam ya da plastikten yapılma çatı ve duvarlara haiz yapı. |
Yükseltilmiş Bahçe | Çoğu zaman bir serada, yükseltilmiş bir platform üstüne inşa edilen bahçe. |
Bahçecilik | Nebat, çiçek ve sebze yetiştirme faaliyeti. |
Çiçekler | Bitkilerin üreme organları, çoğu zaman taç yapraklar, çanak yapraklar ve adam organlardan kaynaklanır. |
Çiçek açmak | Çiçek halinde olma hali. |
II. Sera Bahçelerinin Yararları
Sera bahçeleri, geleneksel aleni hava bahçelerine kıyasla birçok avantaj sunar, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Dış etkenlerden korunma: Seralar, bitkilere korunaklı bir ortam sağlayarak onları rüzgar, yağmur ve kar benzer biçimde sert hava koşullarından korur.
- Kontrollü iklim: Seralar, dışarıdaki hava koşullarından bağımsız olarak bitkiler için ülkü gelişme koşullarını yaratmak amacıyla ısıtılabilir ya da soğutulabilir.
- Uzatılmış gelişme mevsimi: Seralar, bahçıvanların ilkbaharda bitkileri erken yetiştirmeye başlamaları ve sonbahara kadar yetiştirmeye devam etmeleri yardımıyla gelişme mevsimini uzatmalarına imkan tanır.
- Artan verim: Seralar, kontrollü iklim ve zararlılardan ve hastalıklardan korunma yardımıyla, aleni hava bahçelerine kıyasla daha çok meyve, sebze ve çiçek verimi üretebilir.
- Zararı dokunan ve rahatsızlık sorunlarının azalması: Seralar, kontrollü iklimin bu organizmaların gelişmesini zorlaştırması sebebiyle zararı dokunan ve rahatsızlık vakalarının azaltılmasına destek olabilir.
Bu faydalar sera bahçelerini acemilerden uzmanlara kadar her seviyedeki bahçıvan için mükemmel bir seçenek haline getirir. İster yetiştirme sezonunuzu uzatmak, talep eder veriminizi çoğaltmak ya da bir tek bitkilerinizi elementlerden korumak isteyin, bir sera kıymetli bir mevcudiyet olabilir.
III. Sera Bahçelerinin Çeşitleri
Her biri kendine has avantajlara ve dezavantajlara haiz birçok değişik sera bahçesi türü vardır. En yaygın sera bahçesi türlerinden bazıları şunlardır:
- Sebze bahçeleri sebze, meyve ve ot yetiştirmek için tasarlanmıştır.
- Çiçek bahçeleri güzellik amaçlı ya da kesme amaçlı çiçek yetiştirmek için tasarlanmıştır.
- Su bahçeleri su zambağı ve lotus benzer biçimde su bitkilerinin yetiştirilmesi için tasarlanmıştır.
- Yenilebilir bahçeler Meyve, sebze ve otlar benzer biçimde yenebilen bitkilerin yetiştirilmesi için tasarlanmıştır.
- Öğrenim bahçeleri İnsanlara bahçecilik ve bitkiler hakkındaki data vermek için tasarlanmıştır.
- Terapatik bahçeler Zihinsel ya da fizyolojik sıhhat sorunları yaşayan insanlara destek olmak için tasarlanmıştır.
Sizin için sera bahçesi çeşidini seçerken, hedeflerinizi ve ihtiyacınız olan şeyleri göz önünde bulundurmanız önemlidir. Sebze yetiştirmekle ilgileniyorsanız, sebze bahçesi iyi bir seçenek olacaktır. Çiçek yetiştirmekle ilgileniyorsanız, çiçek bahçesi iyi bir seçenek olacaktır. Su bitkileri yetiştirmekle ilgileniyorsanız, su bahçesi iyi bir seçenek olacaktır.
IV. Sizin İçin Doğru Serayı Kura çekmek
Sizin için doğru serayı seçerken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır:
- Bahçenizin büyüklüğü
- Bölgenizdeki iklim
- Bütçeniz
- Bahçecilik hedefleriniz
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Bir sera seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- Seranızın büyüklüğü, bahçenizin ebatlarına ve yetiştirmeyi planladığınız nebat miktarına gore belirlenmelidir.
- Bölgenizdeki iklim, ihtiyacınız olan seranın çeşidini belirleyecektir. Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, yalıtımlı ve ısıtıcısı olan bir seraya ihtiyacınız olacaktır. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, yalıtımlı olmayan ya da fanı olan bir sera ile yönetim edebilirsiniz.
- Bütçeniz de karşılayabileceğiniz sera türünde rol oynayacaktır. Değişik fiyat noktalarında muhtelif seralar mevcuttur, bundan dolayı bütçenize müsait olanı bulabilirsiniz.
- Bahçecilik hedefleriniz bir serada gereksinim duyduğunuz özellikleri belirlemenize destek olacaktır. Muhtelif bitkiler yetiştirmeyi planlıyorsanız, kucak dolusu alana haiz bir seraya ihtiyacınız olacak. Oldukça fazla güneş ışığına gereksinim duyan bitkiler yetiştirmeyi planlıyorsanız, güneye bakan bir seraya ihtiyacınız olacak.
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza müsait serayı seçebilir, sene süresince güzel bitkiler yetiştirmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
V. Sera Yapımı
Bir sera inşa etmek, bir çok DIY meraklısının tamamlayabileceği nispeten sıradan bir projedir. Sadece, başlamadan ilkin aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır.
Evvela ne tür bir sera inşa etmek istediğinize karar vermelisiniz. Üç ana sera türü vardır:
- Eğimli seralar
- Ayrı seralar
- Yer altı seraları
Eğik seralar en sıradan ve en müsait fiyatlı sera türüdür. Bir binanın yan tarafına bağlanırlar ve yardımcı için binanın duvarlarını kullanırlar. Ayrı seralar, başka bir binaya bağlı olmayan bağımsız yapılardır. Yer altı seraları kısmen ya da tamamen yer dibine inşa edilir.
Ne tür bir sera inşa etmek istediğinize karar verdikten sonrasında, bir yer seçmeniz icap eder. Bir sera için ülkü yer, rüzgardan korunan güneşli bir noktadır. Ek olarak seranın bir su kaynağına yakın olduğu için güvenli olmanız icap eder.
Bir sonraki adım serayı inşa etmek için gereksinim duyduğunuz malzemeleri toplamaktır. İhtiyaç duyacağınız malzemeler inşa ettiğiniz seranın türüne gore değişecektir. Sadece, çoğu zaman aşağıdaki malzemelere gereksinim duyacaksınız:
- Çerçeve malzemesi (ahşap, metal ya da PVC)
- Kaplama malzemesi (plastik, cam ya da polikarbonat)
- Izolasyon malzemesi
- Kapılar ve pencereler
- Araçlar ve donanım
İhtiyacınız olan malzemeleri topladıktan sonrasında serayı inşa etmeye başlayabilirsiniz. Bir sera inşa etmede yer edinen adımlar, inşa ettiğiniz seranın türüne bağlı olarak değişecektir. Sadece, izlemeniz ihtiyaç duyulan birtakım genel adımlar şunlardır:
- Seranın iskeletini oluşturun.
- Kaplama malzemesini yerleştirin.
- Izolasyon malzemesini yerleştirin.
- Kapı ve pencereleri takının.
- Raf, bank ya da sulama sistemi benzer biçimde dilediğiniz öteki özellikleri ilave edin.
Bir sera inşa etmek, uzun seneler süresince keyifle yapılabilecek ödüllendirici bir projedir. Bu adımları izleyerek, ihtiyacınız olan şeyleri karşılayacak ve en sevdiğiniz bitkileri yetiştirmenize destek olacak bir serayı kolayca inşa edebilirsiniz.
VI. Serada Dikim ve Yetiştirme
Bir serada ekim ve yetiştirme, yetiştirme sezonunuzu uzatmanın ve bitkilerinizi dış etkenlerden korumanın mükemmel bir yoludur. İşte bir serada ekim ve yetiştirme için birtakım ipuçları:
- Seranız için doğru bitkileri seçin. Bütün bitkiler serada yetiştirmeye müsait değildir, bundan dolayı araştırmanızı yapmanız ve sağlayabileceğiniz koşullarda gelişebilecek bitkileri seçmeniz önemlidir.
- Dikimden ilkin toprağı hazırlayın. Sera toprağı hızla sıkışabilir ve gıda kıymeti tükenebilir, bundan dolayı ekimden ilkin toprağı kompost ya da öteki doğal maddelerle iyileştirmek önemlidir.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Seralar oldukça sıcak ve kurak olabilir, bundan dolayı bilhassa yazları bitkilerinizi tertipli olarak sulamanız önemlidir.
- Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. Sera bitkileri, aleni havada yetiştirilen bitkilere gore daha çok gübreye gereksinim duyar, bundan dolayı bilhassa gelişme mevsimi süresince onları tertipli olarak gübrelemek önemlidir.
- Zararlıları ve rahatsızlıkları deneyin. Seralar zararlılar ve hastalıklar için üreme alanı olabilir, bundan dolayı onları denetlemek için adımlar atmak önemlidir. Bu, pestisit, mantar ilacı ya da öteki zararı dokunan denetim yöntemlerini kullanmayı içerebilir.
Bu ipuçlarını takip ederek seranızda muhtelif bitkileri başarıyla ekebilir ve üretebilirsiniz.
VII. Sera Bakımı
Bir serayı korumak, bitkilerinizin sıhhatli ve kuvvetli büyümesini sağlamak için eğer olmazsa olmazdır. Seranızı korumak için birkaç ipucu:
- Serayı pak ve döküntülerden uzak tutun. Bu, zararlıların ve rahatsızlıkların yayılmasını önlemeye destek olacaktır.
- Bitkilerinizi müsait biçimde sulayın. Bitkilerinizin gereksinim duyduğu su miktarı, yetiştirdiğiniz nebat türüne, iklime ve senenin zamanına bağlı olarak değişecektir.
- Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. Bitkilerinizi gübrelemek onların kuvvetli ve sıhhatli büyümelerine destek olacaktır.
- Seranızdaki sıcaklığı ve nemi izleyin. İdeal ısı ve rutubet seviyeleri, yetiştirdiğiniz nebat türüne bağlı olarak değişecektir.
- Zararlıları ve rahatsızlıkları deneyin. Zararlılar ve hastalıklar bitkilerinize zarar verebilir ve veriminizi azaltabilir. Zararlıları ve rahatsızlıkları denetim etmenin pestisit, fungisit ve biyolojik kontroller benzer biçimde muhtelif yolları vardır.
Bu ipuçlarını takip ederek seranızın bitkileriniz için bereketli ve sıhhatli bir ortam olmasını sağlayabilirsiniz.
Mahsullerinizi Hasat Etme ve Depolama
Ekinleriniz olgunlaştığında, taze tatlarının tadını çıkarmak için onları hasat etmeniz gerekecektir. Ekinleri hasat etmek için en iyi vakit, olgun ve dolgun oldukları zamandır. Bir ekini hasat etmek için, onu keskin bir bıçak ya da makasla bitkiden kesmeniz yeterlidir.
Mahsullerinizi hasat ettikten sonrasında, olası olduğunca uzun zaman taze kalmalarını sağlamak için onları müsait biçimde saklamanız gerekecektir. Mahsulleri saklamanın en iyi yolu, mahsulün türüne bağlıdır. Sözgelişi, yapraklı yeşillikler buzdolabında plastik bir torbada saklanmalı, kök sebzeler ise serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
İşte mahsullerinizi saklamak için birkaç ipucu:
- Hasadı sabahın erken saatlerinde, mamüllerin serin ve taze olduğu zamanda yapın.
- Ürünleri saklamadan ilkin iyice sudan geçirin.
- Depolamadan ilkin ürünleri tamamen kurutun.
- Mahsulleri serin ve kuru yerde muhafaza edin.
- En eski mamüllerin ilkin kullanılmasını sağlamak için ürünleri tertipli olarak değiştirin.
Bu ipuçlarını takip ederek sene süresince taze, ev yapımı mamüllerin tadını çıkarabilirsiniz.
IX. Sera Bahçenizden Kar Elde Etmek
Sera bahçenizden kar elde etmenin birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
* Ürünlerinizi ziraatçi pazarlarında ya da çevrimiçi olarak satmak
* CSA (Toplum Destekli Ziraat) Başlatma
* Bahçecilik dersleri ya da atölyeleri sunuyoruz
* Sera alanınızı öteki bahçıvanlara kiralamak
* Kendi sera işletmenizi oluşturmak
Sera bahçenizden kar elde etmekle ilgileniyorsanız, araştırmanızı yapmanız ve bölgenizdeki yasal gereklilikler ve düzenlemeler hakkındaki data sahibi olduğunuzdan güvenli olmanız önemlidir. Ek olarak bir iş planı oluşturmalı ve bir marketing stratejisi geliştirmelisiniz.
Sera bahçenizden hasılat elde etmek için birtakım ipuçları:
* Yüksek istek kabul eden ve iyi bir fiyata satabileceğiniz ürünleri seçin.
* Ürünlerinizi doğal metot ve uygulamaları kullanarak sürdürülebilir bir halde yetiştirin.
* Sera bahçenizi potansiyel müşterilerinize yaratıcı ve ilginç bir halde pazarlayın.
* Sera bahçenize oldukça çalışmaya ve vakit ve para yatırmaya hazır olun.
Başarıya ulaşmış olursanız, sera bahçeniz mükemmel bir gelir ve keyif deposu olabilir. Ek olarak, toplumunuz ve etraf üstünde pozitif bir tesir yaratmanın bir yolu olabilir.
S: Serada nebat yetiştirmenin yararları nedir?
A: Seralar, dışarıdaki hava koşullarından bağımsız olarak, sene süresince nebat yetiştirmenize imkan tanıdıkları olan kontrollü bir ortam sağlar. Ek olarak bitkileri zararlılardan ve hastalıklardan korur ve gelişme mevsimini uzatmanıza destek olabilir.
S: Seraların değişik türleri nedir?
A: Her biri kendine has avantaj ve dezavantajlara haiz birçok değişik sera türü vardır. Sizin için doğru sera türü ikliminize, bütçenize ve yetiştirmek dilediğiniz nebat türlerine bağlı olacaktır.
S: Sera iyi mi inşa edilir?
A: Bir sera inşa etmek, bir çok DIY’cinin tamamlayabileceği nispeten sıradan bir projedir. Sadece, başlamadan ilkin seranın boyutu, kullanacağınız malzemeler ve seranın konumu benzer biçimde dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır.
0 Yorum