- Meditasyonun Fiziksel Esenlik İçin Yararları
- Nasıl Meditasyon Yapılır
- Meditasyona Adım atmak İçin İpuçları
- Meditasyonu Günlük Hayatınıza Dahil Edin
- II. Meditasyonun Sağlığa Yararları
- III. Meditasyon Nasıl Yapılır
- IV. Değişik Meditasyon Türleri
- V. Yaygın Meditasyon Hataları
- VI. Muayyen Esenlik Durumları İçin Meditasyon
- VII. Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
- Meditasyon Uygulamaları ve Kaynakları
- IX. Meditasyonun Bilimi
Meditasyon, stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve bağışıklığı güçlendirmek de dahil olmak suretiyle fizyolojik esenlik için birçok faydası olduğu yayınlanan bir zihin-beden uygulamasıdır.
Bu yazıda, meditasyonun fizyolojik sağlığı iyileştirmek için kullanımını destekleyen kanıtları tartışacağız. Ek olarak meditasyona iyi mi başlayacağınız ve onu günlük hayatınıza iyi mi dahil edeceğiniz hikayesinde ipuçları vereceğiz.
Meditasyonun Fiziksel Esenlik İçin Yararları
Meydana getirilen araştırmalar meditasyonun pek fazlaca fizyolojik esenlik sorununu iyileştirmeye destek olabileceğini gösteriyor, bunlardan bazıları:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Yüksek kan basıncı
- Kalp hastalığı
- Diyabet
- Ağrı
Meditasyon hem de stresi azaltarak, uykuyu iyileştirerek ve bağışıklığı güçlendirerek genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilir.
Nasıl Meditasyon Yapılır
Meditasyon her insanın öğrenebileceği bayağı bir uygulamadır. Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır sadece temel adımlar şunlardır:
- Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun.
- Basit bir pozisyonda, sırtınız dik bir halde oturun.
- Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
- Yavaşça ve derin bir halde soluk alıp verin.
- Soluk alırken, zihninize gelen bütün fikir ve endişeleri özgür bırakın.
- İstediğiniz kadar nefesinize odaklanmaya devam edin.
Meditasyon yapmayı öğrenirken kendinize karşı sabırlı olmanız önemlidir. Uygulamaya alışmak birazcık süre alabilir, sadece getirebileceği faydalar için buna kıymet.
Meditasyona Adım atmak İçin İpuçları
Şayet meditasyona yeni başladıysanız, başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Kısa meditasyon seanslarıyla başlayın. Günde beş dakika bile ayrım yaratabilir.
- Keyif aldığınız bir meditasyon pratiği bulun. Birçok değişik meditasyon türü vardır, bundan dolayı ihtiyaçlarınıza uyanı bulana kadar kontrol edin.
- Meditasyonu günlük rutininizin bir parçası haline getirin. Ne kadar fazlaca ergonomik yapmış olursanız, o denli kolaylaşacaktır.
- Kendinize karşı sabırlı olun. Meditasyon yapmayı öğrenmek süre alır. Neticeleri derhal görmezseniz cesaretiniz kırılmasın.
Meditasyonu Günlük Hayatınıza Dahil Edin
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı iyileştirmenin mükemmel bir yolu olabilir. İşte meditasyonu günlük hayatınıza dahil etmek için birkaç ipucu:
- Sabahın ilk saatlerinde meditasyon yapın. Bu, olumlu ve üretken bir güne hazırlanmanıza destek olacaktır.
- Öğle tatilinizde meditasyon yapın. Bu stresi azaltmanıza ve odaklanmanızı geliştirmenize destek olabilir.
- Yatmadan ilkin meditasyon yapın. Bu rahatlamanıza ve daha iyi bir gece uykusu çekmenize destek olabilir.
- Kendinizi stresli ya da endişeli hissettiğinizde meditasyon yapın. Bu, sakinleşmenize ve kafanızı boşaltmanıza destek olabilir.
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı iyileştirmenize destek olabilecek kuvvetli bir araçtır. Bu ipuçlarını takip ederek meditasyona başlayabilir ve bugün faydalarını toplamaya başlayabilirsiniz.
Bütünsel Şifa | Meditasyon |
---|---|
Sağlığa bütünsel yaklaşım, zihin, gövde ve ruhun birbirine bağlı bulunduğunu düşünür. | Meditasyon, stresi azaltmaya, odaklanmayı iyileştirmeye ve rahatlamayı teşvik etmeye destek olabilen bir zihin-beden uygulamasıdır. |
Bütünsel şifa, stres, endişe, depresyon ve kronik ağrı şeklinde muhtelif esenlik sorunlarının tedavisine destek olabilir. | Meditasyonun kan basıncını düşürmek, kalp sağlığını iyileştirmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek şeklinde fizyolojik esenlik açısından birçok faydası olduğu gösterilmiştir. |
Bütünsel şifa, genel refahı desteklemeye ve hayat standardını artırmaya destek olabilir. | Meditasyon, daha iyi bir esenlikle ilişkilendirilen farkındalık, şefkat ve minnettarlık duygularının gelişmesine destek olabilir. |
II. Meditasyonun Sağlığa Yararları
Meditasyonun fizyolojik esenlik açısından stresi azaltma, uykuyu iyileştirme, kan basıncını düşürme ve ağrıyı azaltma şeklinde pek fazlaca faydası olduğu gösterilmiştir.
Stres, kalp hastalığı, yüksek kan basıncı ve aşırı kiloluluk dahil olmak suretiyle birçok esenlik sorununa katkıda bulunan mühim bir faktördür. Meditasyon, size rahatlamayı ve şimdiki ana odaklanmayı öğreterek stresi azaltmanıza destek olabilir.
Uyku, genel esenlik için bir öteki mühim faktördür. Meditasyon, stresi ve kaygıyı azaltarak uyku standardını iyileştirmeye destek olabilir.
Tansiyon, kanın atardamarlarınızın duvarlarına uyguladığı kuvvetin bir ölçüsüdür. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, nüzul ve öteki esenlik sorunları riskinizi artırabilir. Meditasyon, stresi azaltarak ve kalp atış hızı değişkenliğini iyileştirerek kan basıncını düşürmeye destek olabilir.
Ağrı, her yaştan insanı etkileyebilecek yaygın bir sorundur. Meditasyon, stresi ve iltihabı azaltarak ağrıyı hafifletmeye destek olabilir.
Meditasyonun bu fizyolojik faydalarının yanı sıra, endişe, depresyon ve stresi azaltmak da dahil olmak suretiyle zihinsel esenlik açısından da bir takım başka faydası olduğu gösterilmiştir.
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı iyileştirmenin güvenilir ve müessir bir yoludur. Meditasyon ile alakalı daha çok data edinmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi ve topluluğunuzda birçok kaynak mevcuttur.
III. Meditasyon Nasıl Yapılır
Meditasyon her insanın öğrenebileceği bayağı bir uygulamadır. Basit bir pozisyonda oturmayı, gözlerinizi kapatmayı ve nefesinize odaklanmayı ihtiva eder. Soluk alırken kendinize, “Soluk alıyorum.” deyin. Soluk verirken kendinize, “Soluk veriyorum.” deyin. Bunu birkaç dakika ya da arzu ettiğiniz kadar uzun vakit oluşturmaya devam edin.
Meditasyon yaparken aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif hisler yaşayabilirsiniz:
- Rehavet
- Sakinlik
- Sulh
- Sevinç
- Aşk
Meditasyon hem de fizyolojik sağlığınızı iyileştirmenize de destek olabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Kan basıncını düşürmek
- Stresi azaltmak
- Uykuyu iyileştirmek
- Bağışıklığı güçlendirmek
- Ağrıyı azaltmak
Meditasyona yeni başladıysanız, yavaş başlamanız ve her gün meditasyon yapmış olduğunuz süreyi kademeli olarak artırmanız önemlidir. Ek olarak, başlamanıza destek olması için bir meditasyon öğretmeni ya da koçuyla emek harcamayı da düşünebilirsiniz.
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınız üstünde derin bir tesir yaratabilecek kuvvetli bir uygulamadır. Meditasyon ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur.
IV. Değişik Meditasyon Türleri
Birçok değişik meditasyon türü vardır ve her birinin kendine has yararları vardır. En popüler meditasyon türlerinden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Transandantal meditasyon
- Vipassana meditasyonu
- Zen meditasyonu
- Qigong meditasyonu
- Yoga nidra
Sizin için en iyi meditasyon türü, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Meditasyona yeni başladıysanız, keyif aldığınız ve sizin için yararlı gözüken bir meditasyon türü bulana kadar değişik meditasyon türlerini tecrübe etmek iyi bir fikirdir.
İşte en popüler meditasyon türlerinden bazılarının kısa bir özeti:
- Farkındalık meditasyonu farkındalığı şimdiki ana getirmeye odaklanan bir meditasyon türüdür. Farkındalık meditasyonunda, bir tek sükunet içinde oturur ve düşüncelerinizi, hislerinizi ve bedensel duyumlarınızı yargılamadan gözlemlersiniz.
- Transandantal meditasyon bir mantrayı sükunet içinde kendinize tekrarlamayı içeren bir meditasyon türüdür. Mantra çoğu zaman sakinleştirici ya da rahatlık verici bir etkiye haiz bir kelime ya da ifadedir.
- Vipassana meditasyonu her şeyin geçiciliğini gözlemlemeye odaklanan bir meditasyon türüdür. Vipassana meditasyonunda, düşüncelerinizi, hislerinizi ve bedensel duyumlarınızı yargılamadan gözlemlersiniz ve ortaya çıktıklarında onları bırakmayı öğrenirsiniz.
- Zen meditasyonu Zen Budizm öğretilerine dayanan bir meditasyon türüdür. Zen meditasyonu basit bir pozisyonda oturmayı ve nefesinize odaklanmayı ihtiva eder.
- Qigong meditasyonu yavaş, nazik hareketler ve derin soluk almayı içeren bir meditasyon türüdür. Qigong meditasyonunun dolaşımı, dengeyi ve esnekliği iyileştirmeye destek olduğu söylenir.
- Yoga nidra uzanarak vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmayı içeren bir meditasyon türüdür. Yoga nidranın derin rahatlamayı ve iyileşmeyi teşvik etmeye destek olduğu söylenir.
Değişik meditasyon türleri ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak yöresel topluluğunuzda dersler ve atölyeler bulabilirsiniz.
V. Yaygın Meditasyon Hataları
İşte kaçınabileceğiniz birtakım yaygın meditasyon hataları:
-
Kendinizi meditasyon oluşturmaya zorlamaya çalışıyorsunuz
-
Kendinize karşı fazlaca sert olmak
-
Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak
-
Meditasyondan fazlaca fazla şey beklemek
-
Cesaretini yitirmek
Kendinizi bu hatalardan herhangi birini yaparken bulursanız endişelenmeyin. Bir tek rahatlayın ve rahatlayın. Meditasyon bir uygulamadır ve öğrenmek süre alır. Ne kadar fazlaca uygularsanız, o denli iyi olmuş olursunuz.
VI. Muayyen Esenlik Durumları İçin Meditasyon
Meditasyonun pek fazlaca esenlik sorununa iyi geldiği gösterilmiştir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Kronik ağrı
- Yüksek kan basıncı
- Kalp hastalığı
- Kanser
Muayyen bir esenlik sorununu tedvir etmek için meditasyon kullanmakla ilgileniyorsanız, ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Meditasyonun sizin için müsait olup olmadığını belirlemenize destek olabilir ve en yararlı olabilecek muayyen bir meditasyon çeşidini önerebilirler.
VII. Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınız üstünde derin bir tesir yaratabilecek bayağı fakat kuvvetli bir uygulamadır. Meditasyona yeni başladıysanız, birtakım temel ilkeler ve tekniklerle adım atmak yararlı olabilir.
Yeni başlayanlar için birkaç ipucu:
- Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun.
- Basit bir pozisyonda oturun, sırtınız dik ve ayaklarınız yere düz bassın.
- Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
- Düşünceler aklınıza geldikçe onları bırakın ve dikkatinizi yavaşça nefesinize geri getirin.
- 5-10 dakika ya da arzu ettiğiniz kadar devam edin.
Ergonomik yaptıkça meditasyonun daha basit ve daha eğlenceli hale geldiğini görmüş olacaksınız. Ek olarak, stresin azalması, uykunun iyileşmesi ve odaklanmanın artması şeklinde meditasyonun birçok yararını deneyimlemeye başlayacaksınız.
Meditasyon ile alakalı daha çok data edinmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak topluluğunuzda dersler ve atölyeler bulabilirsiniz.
Meditasyon, daha sıhhatli ve sevinçli bir yaşam yaşamanıza destek olabilecek, yaşam boyu idame eden bir uygulamadır.
Meditasyon Uygulamaları ve Kaynakları
Birçok değişik meditasyon uygulaması ve deposu mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri ve yararları vardır. En popüler meditasyon uygulamalarından bazıları Headspace, Calm ve Insight Timer’dır. Bu uygulamalar, rahatlamanıza ve odaklanmanıza destek olacak rehberli meditasyonlar, soluk egzersizleri ve öteki araçlar sunar.
Uygulamalara ayrıca, size meditasyon yapmayı öğretebilecek birçok kitap, internet sayfası ve çevrimiçi kurs da bulunmaktadır. Meditasyona yeni başladıysanız, rehberli bir meditasyon uygulaması ya da kursuyla adım atmak yararlı olabilir. Bu, meditasyonun temellerini öğrenmenize ve pratiğinize başlamanıza destek olabilir.
Meditasyonun temellerini öğrendikten sonrasında, değişik meditasyon türlerini keşfetmek isteyebilirsiniz. Her biri kendine has yararları olan birçok değişik meditasyon türü vardır. Birtakım popüler meditasyon türleri içinde farkındalık meditasyonu, mantra meditasyonu ve yoga nidra bulunur.
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı iyileştirmenin mükemmel bir yolu olabilir. Stresi azaltmanıza, ruh halinizi iyileştirmenize ve odaklanmanızı artırmanıza destek olabilir. Meditasyon ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, başlamanıza destek olacak birçok kaynak mevcuttur.
IX. Meditasyonun Bilimi
Meditasyonun fizyolojik esenlik açısından pek fazlaca faydası olduğu gösterilmiştir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres
- Düşük tansiyon
- Kalp sağlığının iyileştirilmesi
- Azaltılmış apse
- İyileştirilmiş uyku
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
Bu faydalar muhtemelen meditasyonun stresi azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye ve rahatlamayı teşvik etmeye destek olabilmesinden meydana gelmektedir. Meditasyon ek olarak odaklanmayı ve konsantrasyonu iyileştirmeye destek olabilir ve bu da genel hatlarıyla daha iyi bir sağlığa yol açabilir.
Meditasyonun fizyolojik faydalarının yanı sıra zihinsel ve romantik yararları da vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Azalmış endişe
- İyileştirilmiş ruh hali
- Artan öz farkındalık
- Gelişmiş yaratıcılık
- Gelişmiş sorun çözme becerileri
- Artan dayanıklılık
Meditasyon, stresi azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye ve rahatlamayı teşvik etmeye destek olarak zihinsel ve romantik sağlığı iyileştirmeye destek olabilir. Meditasyon ek olarak öz farkındalığı artırmaya ve sorun çözme becerilerini geliştirmeye destek olabilir.
Genel hatlarıyla, meditasyon fizyolojik, zihinsel ve romantik sağlığı iyileştirmenin güvenilir ve müessir bir yoludur. Meditasyon ile alakalı daha çok data edinmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak yöresel topluluğunuzda dersler ve atölyeler bulabilirsiniz.
İşte meditasyon ile alakalı sık sorulan üç sual ve cevapları:
Sual 1: Meditasyon nelerdir?
Yanıt: Meditasyon, ferdin dikkat ve farkındalığını eğitmek için farkındalık, soluk egzersizleri ya da yoga şeklinde bir teknik kullandığı bir uygulamadır.
Sual 2: Meditasyonun yararları nedir?
Yanıt: Meditasyonun fizyolojik ve psikolojik esenlik açısından stresi azaltma, uykuyu iyileştirme ve ruh halini iyileştirme şeklinde birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
Sual 3: Meditasyona iyi mi başlayabilirim?
Yanıt: Meditasyona başlamanın birçok değişik yolu vardır. Rehberli meditasyonları çevrimiçi ya da kitaplarda bulabilir ya da bir öğretmenden öğrenebilirsiniz.
0 Yorum