Bluetooth | Kablosuz Irtibat |
---|---|
Cihazların kablo kullanmadan birbirlerine bağlanmasını elde eden kablosuz teknoloji. | Kablo kullanmadan cihazları birbirine bağlama kabiliyeti. |
Cihazlar içinde haberleşme oluşturmak için kısa menzilli radyo frekansını kullanır. | Ortalama feet (ayak) mesafedeki cihazları bağlamak için kullanılabilir. |
Parlak zeka telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve hoparlörler de dahil olmak suretiyle oldukca muhtelif cihazlar tarafınca desteklenir. | Telefonunuz, bilgisayarınız ve hoparlörleriniz şeklinde muhtelif cihazlara bağlanmanızı sağlar. |
Kurulumu ve kullanması kolaydır. | Birkaç sıradan adımda kurulup kullanılabilir. |
II.Bluetooth
Bluetooth, Ericsson, IBM, Intel, Nokia ve Toshiba’yı içeren bir öbek firma tarafınca 1990’larda geliştirilen bir kablosuz teknolojidir. Teknoloji, 10. yüzyılda Danimarka ve Norveç’i birleştiren Danimarka kralı Harald Bluetooth’un ismini almıştır.
Bluetooth, cihazları birbirine bağlamak için kısa menzilli bir radyo frekansı kullanır. Kullanması sıradan ve emin olacak biçimde tasarlanmıştır ve artık parlak zeka telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve hoparlörler dahil olmak suretiyle oldukca muhtelif cihazlarda kullanılmaktadır.
İlk Bluetooth cihazları 1999’da piyasaya sürüldü ve teknoloji seneler içerisinde gelişmeye devam etti. 2016’da yayımlanan Bluetooth 5, daha süratli hızlar, daha uzun menzil ve aynı anda daha çok cihaza bağlanma kabiliyeti dahil olmak suretiyle önceki sürümlere bakılırsa bir takım iyileştirme sunuyor.
Bluetooth, kullanması rahat, emin ve güvenli olduğundan kablosuz irtibat için popüler bir seçimdir. Ek olarak nispeten ucuzdur ve bu da cihazları birbirine bağlamanın müsait maliyetli bir yoludur.
III. Bluetooth Iyi mi Çalışır
Bluetooth, cihazların kısa mesafelerde birbirlerine bağlanmasını elde eden bir kablosuz teknolojidir. Cihazlar içinde veri iletmek için 2,4 GHz’lik bir radyo frekansı kullanır. Bluetooth düşük güç tüketen bir teknolojidir, bu yüzden sınırı olan pil ömrüne haiz cihazlarda kullanılabilir.
Bluetooth cihazları muhtelif şekillerde birbirine bağlanabilir. En yaygın yol şahsi alan ağı (PAN) oluşturmaktır. PAN, birbirine bağlı ve veri paylaşabilen bir aygıt grubudur. PAN’lar iki aygıt içinde oluşturulabilir ya da daha çok aleti içerecek biçimde genişletilebilir.
Bluetooth cihazları ek olarak bir servis bulgu protokolü (SDP) kullanarak birbirlerine bağlanabilir. SDP, cihazların birbirlerini bulmalarını ve sundukları servisler ile alakalı informasyon alışverişinde bulunmalarını sağlar. Bu, cihazların birbirlerine bağlanmalarını ve sundukları servisleri kullanmalarını sağlar.
Bluetooth, muhtelif cihazları bağlamak için kullanılabilen oldukca yönlü bir teknolojidir. Bluetooth’un en yaygın kullanımlarından bazıları şunlardır:
- Parlak zeka telefonu enstruman stereo sistemine bağlama
- Kablosuz klavyeyi bilgisayara bağlama
- Kablosuz fareyi bilgisayara bağlama
- Kablosuz kulaklığı parlak zeka telefona bağlama
- Kablosuz bir yazıcıyı bilgisayara bağlama
Bluetooth, cihazlarınızı bağlamayı kolaylaştırabilecek kullanışlı ve kullanması rahat bir teknolojidir. Cihazlarınızı kablo kullanmadan bağlamanın bir yolunu arıyorsanız, Bluetooth mükemmel bir seçenektir.
IV. Bluetooth Kullanmanın Yararları
Bluetooth teknolojisini kullanmanın birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Sorunsuz irtibat: Bluetooth cihazları, kabloya gerek kalmadan birbirlerine bağlanabilir, bu da onları kullanması rahat ve kullanışlı hale getirir.
- Taşınabilirlik: Bluetooth cihazları minik ve hafiftir, bu sayede onları gittiğiniz her yere yanınızda götürebilirsiniz.
- Emniyet: Bluetooth teknolojisi, veri iletimini korumak için şifreleme kullanır ve bu da cihazları bağlamanın emin bir yolu olmasını sağlar.
- Maliyet etkinliği: Bluetooth cihazları çoğu zaman kablolu alternatiflere bakılırsa daha uygundur.
Bluetooth genel hatlarıyla kullanıcılara birçok avantaj sunan oldukca yönlü ve kullanışlı bir teknolojidir.
V. Değişik Bluetooth Aygıtı Türleri
Birçok değişik Bluetooth aleti türü mevcuttur ve her biri kendine has hususiyet ve kabiliyet setine haizdir. En yaygın Bluetooth aleti türlerinden bazıları şunlardır:
- Bluetooth kulaklıklar
- Bluetooth hoparlörler
- Bluetooth klavyeler
- Bluetooth fareler
- Bluetooth kulaklık
- Bluetooth saatler
- Bluetooth fitness takip edenleri
- Bluetooth enstruman kitleri
- Bluetooth özellikli yazıcılar
Bir Bluetooth aleti seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Cihazın amacı
- Sizin için mühim olan özellikler
- Haiz olduğunuz bütçe
Mevcut değişik Bluetooth aleti türleri ile alakalı daha çok informasyon edinmek için lütfen aşağıdaki internet sayfalarını ziyaret edin:
VI. Doğru Bluetooth Aygıtını Kura çekmek
Bir Bluetooth aleti seçerken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır:
- Bluetooth cihazınıza bağlamanız ihtiyaç duyulan aygıt türü.
- Cihazın menzili.
- Cihazın pil ömrü.
- Cihazın fiyatı.
İşte bu faktörlerin her birine daha ayrıntılı bir bakış:
- Bluetooth cihazınıza bağlamanız ihtiyaç duyulan aygıt türü. En yaygın Bluetooth aleti türü parlak zeka telefonlardır, sadece Bluetooth cihazlarını dizüstü bilgisayarlara, tabletlere, hoparlörlere, kulaklıklara ve öteki cihazlara da bağlayabilirsiniz. Bir Bluetooth aleti seçerken, bağlanmanız ihtiyaç duyulan aygıt türüyle ahenkli olduğu için güvenilir olun.
- Cihazın menzili. Bir Bluetooth aletinin menzili, aygıt ile bağlı olduğu öteki aygıt arasındaki mesafeyi anlatım eder. Bir çok Bluetooth aletinin menzili ortalama feet’tir, sadece birtakım cihazların menzili daha uzundur. Bluetooth cihazınızı daha uzaktaki bir cihaza bağlamanız gerekiyorsa, menzili daha uzun bir aygıt seçmeniz gerekecektir.
- Cihazın pil ömrü. Uzun zaman kullanmayı planlıyorsanız bir Bluetooth aletinin pil ömrü önemlidir. Bir çok Bluetooth aletinin pil ömrü ortalama 8 saattir, sadece birtakım cihazların pil ömrü daha uzundur. Uzun pil ömrüne haiz bir Bluetooth aletine ihtiyacınız var ise, daha büyük pile haiz bir aygıt seçmeniz gerekecektir.
- Cihazın fiyatı. Bir Bluetooth aletinin fiyatı mühim seviyede değişebilir. Bluetooth cihazlarını 10$ kadar düşük bir fiyata bulabilirsiniz, sadece birtakım cihazlar yüzlerce dolara mal olabilir. Bir Bluetooth aletinin fiyatı, cihazın özelliklerine ve kabiliyetlerine bağlı olacaktır.
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda ihtiyaçlarınıza müsait Bluetooth cihazını seçebilirsiniz.
VII. Bluetooth Aygıtının Kurulumu
Bir Bluetooth aleti oluşturmak çoğu zaman sıradan bir işlemdir. Sadece, adım atmak için bilmenizde fayda olan birkaç şey vardır.
Evvela cihazınızın Bluetooth özellikli olduğu için güvenilir olmanız icap eder. Şayet o zaman, sistem tepsisinde ya da konum çubuğunda bir Bluetooth simgesi görmüş olacaksınız.
Arkasından, cihazınızda Bluetooth’u açmanız icap eder. Bunu yapmak için, Bluetooth ayarlarını açın ve “Aleni” düğmesine tıklayın.
Bluetooth açıldığında, cihazınızı bağlanmak arzu ettiğiniz öteki cihazla eşleştirmeniz icap eder. Bunu yapmak için, her iki cihazda da Bluetooth ayarlarını açın ve “Eşleştir” düğmesine tıklayın.
Cihazlar eşleştirildikten sonrasında beraber kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bluetooth aletinin kurulumu için birtakım ek ipuçları şunlardır:
- Her iki cihazın da birbirinin kapsama alanında olduğu için güvenilir olun.
- Her iki cihazın da aynı Bluetooth profilini kullandığından güvenilir olun.
- Cihazlarınızı bağlamakta problem yaşıyorsanız, her iki aleti da tekrar başlatmayı kontrol edin.
- Hala problem yaşıyorsanız cihazlarınızın belgelerine bakın.
Bluetooth Aygıtlarını Kullanma
Bluetooth cihazlarınızı ayarladıktan sonrasında, bu tarz şeyleri birbirine bağlanmak ve veri paylaşmak için kullanmaya başlayabilirsiniz. Bluetooth cihazlarını kullanmak için birtakım ipuçları şunlardır:
- Cihazlarınızın aleni olduğu için ve birbirlerinin kapsama alanında olduğu için güvenilir olun.
- Kullanım kılavuzundaki talimatları izleyerek cihazlarınızı eşleştirin.
- Cihazlarınız eşleştirildikten sonrasında, cihazınızın Bluetooth ayarlarını açıp bağlanmak arzu ettiğiniz aleti seçerek onlara bağlanabilirsiniz.
- Cihazlar içinde dosya, resim, müzik ve öteki verileri paylaşmak için Bluetooth’u kullanabilirsiniz.
- Ek olarak Bluetooth’u kullanarak bir Bluetooth hoparlöre ya da kulaklığa bağlanabilir, müzik dinleyebilir ya da telefon görüşmeleri yapabilirsiniz.
Bluetooth cihazlarının kullanması ile alakalı daha çok informasyon için lütfen cihazınızın kullanım kılavuzuna bakın.
IX. Bluetooth Problemlerini Yok etme
Bluetooth sorunları sinir bozucu olabilir, sadece çoğu zaman birkaç sıradan adımı izleyerek çözülebilirler. Bluetooth problemlerini gidermek için birtakım ipuçları şunlardır:
- Bluetooth cihazlarınızın aleni ve bulunabilir olduğu için güvenilir olun.
- Cihazlarınızı yine eşleştirmeyi kontrol edin.
- Cihazlarınızın aynı Bluetooth sürümünü kullandığından güvenilir olun.
- Cihazlarınızın birbirinin kapsama alanında olduğu için güvenilir olun.
- Bluetooth cihazlarınızı kapatıp yine açmayı kontrol edin.
- Cihazlarınızı tekrar başlatın.
- Cihazlarınızdaki yazılımları güncelleyin.
- Cihazlarınızı sıfırlayın.
- Yardımcı için cihazlarınızın üreticisiyle iletişime geçin.
Bluetooth cihazlarınızla alakalı hala problem yaşıyorsanız, yardımcı almak için cihazlarınızın üreticisiyle iletişime geçebilirsiniz.
Temel Sorular
S: Bluetooth nelerdir?
A: Bluetooth, cihazların kablo kullanmadan birbirine bağlanmasını elde eden bir kablosuz teknolojidir. Parlak zeka telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve hoparlörler dahil olmak suretiyle muhtelif cihazlarda kullanılır.
S: Bluetooth kullanmanın yararları nedir?
A: Bluetooth kullanmanın birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kolaylık: Bluetooth, kablolarla uğraşmadan cihazlarınızı bağlamanızı sağlar.
- Taşınabilirlik: Bluetooth cihazları minik ve hafiftir, bu sayede yanınızda taşımanız kolaydır.
- Emniyet: Bluetooth, verilerinizin ele geçirilmesini önlemek için şifreleme kullanır.
S: Bluetooth cihazlarının değişik türleri nedir?
A: Bluetooth cihazlarının muhtelif değişik türleri vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kulaklıklar: Bluetooth kulaklıklar, telefon görüşmeleri yapmanıza ve eller özgür müzik dinlemenize imkan tanır.
- Hoparlörler: Bluetooth hoparlörler, kablolu bir hoparlöre bağlamanıza ihtiyaç duymadan parlak zeka telefonunuzdan ya da tabletinizden müzik çalmanızı sağlar.
- Klavyeler: Bluetooth klavyeler, dokunmatik monitörü kullanmadan parlak zeka telefonunuzda ya da tabletinizde yazmanıza imkan tanır.
- Fareler: Bluetooth fareler, kablolu bir sıçan kullanmanıza ihtiyaç duymadan bilgisayarınızı ya da dizüstü bilgisayarınızı denetim etmenizi sağlar.
0 Yorum